BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 24, 2008

dunia di sekeliling aku...

Assalamualaikum...rjn pulak kali ni aku m’jengah ke blog aku sekali lg utk bulan November ni..bkn ape...kali ni agak byk perkara yg aku pkr kan...tp kali ni bkn m’jurus kpd hal diri sndri...tp hal2 yg b’laku kat sekeliling aku..huhu....smlm jek aku dgr lg satu kes cubaan bunuh diri oleh sorg pmpuan kat Terengganu...ari tu kat Seremban kot...huhu...sumenye b’laku b’punce drpd kegagalan kite mengawal tekanan...mungkin keadaan yg t’lalu m’desak..kite yg tgk berita mungkin akan kate “ ape la...sikit2 nk bunuh diri”...tp tu la..kite b’ckp sbb x ltk diri kite dlm keadaan org yg t’libat...mcm org slalu ckp...”ckp, senanglah!”..huhu...ptg smlm...aku mulenye plan nk g joging dgn adik2...tp asek hujan je skrg...aku tkr plan ikut ibu n ayah g Seri Petaling...g kedai perabot...beli perabot utk rmh baru..huhu...mcm2 idea kuar...last2...ibu jd beli katil, meja mkn, almari bj and kabinet utk letak tv...tu pun dh pening2 kepale...yela..masing2 dgn idea sndri...mane x pening....hihi...bes gak kuar ramai2 dgn adik2 aku..huhu...lately aku t’lalu sibuk dgn hal aku sndri...balik2 rmh, pas Solat Maghrib..Dek Ya, adik bongu aku tibe2 dtg kat aku...aku dh plan nk lari atas treadmill..tgh siap2 pki stokin..tibe2 kate2 adik aku yg sorg ni..wat aku t’diam... “ Along, dgr adik mengaji boleh? Dah lame x mengaji same2...” die pndg aku dgn mate tak b’kelip...padahal aku dlm hati tu...arrgghhhh! b’golak beb! Dgn sikit kata2 die...aku trs t’sdr dr kesalahan aku...lame betul aku t’abaikan adik2 aku...aku nak nangis...tp tahan gile ah! Kang adik aku kate aku gile plak...huhu...sudahnye aku tangguhkan dl niat nk exercise...bile dgr adik2 aku mengaji smlm...sejuk hati...yelah...makin fasih dorg mengaji..Alhamdulillah...mase awl2 ajar dulu...aku ingat lg...aku punye la pening kepale...pastu garang gile...slh jek...rotan dh siap kat tepi aku..hukhuk..sori ye adik2 syg...dulu Along blaja pun cmtu...

Blk dr beli perabot smlm...dlm Unser ayah..bese la...mane ade radio lain yg ayah dgr...Klasik Nasional..hehe...aku pun suke dgr...ntah la...kate la ape pun...jiwa aku..hati aku..telinga aku lebih selesa dgr lagu asli Melayu...kemerduan...lenggok suare...keindahan bahasa dlm lagu2 tu...m’buatkan aku tenang jek dgr lagu2 cmni..mungkin jugak sbb telinge aku dh t’didik dgn lagu2 cmni..dulu mase kecik2..time nk tido...ayah suke nyanyikan lagu...kunun2 nk kasik aku tido...lagu plg selalu aku dgr time nk tido...Di Ambang Sore..huhu..tak pun..Tidurlah Wahai Permaisuri...tp mslhnye..aku slalu kne mrh..sbb mate makin bulat bile ayah nyanyi...haha...dlm kete td...tibe2 bes plak aku lyn lagu “Makan Sirih”...aduh! puitis, sendu dan asyiknye aku lyn lagu nih...huhu..korg msti ckp aku jiwa org tua kan..t’plg..tp aku sukeeeeeeeeee sgt lagu2 bahasa Melayu aku..hukhuk...xboleh aku nk gmbrkan mcm mane perasaan aku..tp aku bangga dgn lagu2 asli bahasa Melayu..drpd lagu2 asli ni..aku dpt bygkan santunnya bahasa..budi org2 Melayu...romantisnye...dan kebijaksanaan Melayu dlm menyusun kate2...t’atur..sinis..penuh nasihat...emmm...mcm dlm lagu ni...aku suke lirik die especially part “ Org kukasih..berbalas lah tidak..aduhai syg..padamu lah juga tertambat lah hati....” kental dan kuat ke jiwa Melayu aku? Lately...byk kutukan2 yg dilemparkan kat bangsa dan bahasa Melayu kita...nilaikan la sendiri wahai para Melayu..tp aku...kat sini cukup la aku katakan..aku sgt bangga dgn bahasa aku...dan bangsa Melayu aku! Prnh aku bgtau, aku suke blaja byk2 bahasa kan...sbnrnye...aku benci bahasa Inggeris...sungguh! bahasa Jepun ye..mmg aku suka dan t’uja utk blaja...tp bahasa Inggeris..aku benci! Tp sbb aku pkr..bile aku dpt kuasai bahasa Inggeris yg aku benci sgt2 tu...mknenye...aku buktikan dgn makhluk2 b’kulit putih merah dr Barat tu yg bahasa dorg tu bknnye ssh mane pun utk seorg Melayu yg sederhana mcm aku utk kuasai..huhu...riak ke aku???huhu..tak sama sekali...tp kdgkale kite perlu b’fikiran mcm tu utk maju seiring tp still kekal dgn jati diri kite..ssh kan??

Mlm td gak..aku t’bace ttg penerima2 Anugerah Merdeka yg diterima oleh Prof Diraja Ungku Aziz...Prof Dr. Khalid Kadir...Prof. Dr. Tan Chong Tin...sorg lg Leslie Davidson...emmm..kata2 dr Ungku byk menyedarkan aku...yela..lately aku t’tekan sgt dgn keje2 makmal aku...eksperimen yg tiada kesudahan....tp aku lupe..mmg pun kan.. “ Learning process never ends!” xkan ade penghujung kpd ilmu dan pengetahuan kan... aku sbnrnye br diuji sikit jek...dh mcm nk mati rase...huhu...cmne la nk cpi thp Prof Emeritus cm Mi slalu ckp..hukhuk...tp ape yg wat aku hmpir menitiskan air mata..bile bace cite Prof. Khalid..sape die tuh??? Huhu..kalo Sheila Majid...Datuk K..kite kenal la kan...tp tu la...aku mmg sgt2 t’ingat kate2 sorg lecturer aku dl..kalo kamu niat nak jd glamour...famous...jd pujaan ramai..jgn jd SAINTIS! Huhu...walaupun hakikatnye kerjaya tu yg bg sumbangan yg sgt byk kpd manusia sejagat..xkire dlm mane2 aspek pun..Prof Khalid ni bg aku adelah sorg yg sgt la positif..bygkan la..die menghidap penyakit leukimia...dpt tau sejak thn 90-an lg..Dr kate plg lame die bole hidup 10 thn..kalo org yg biase2 dgr cmtu..dh gv up kan..hari2 kite m’hitung hari utk mati..tp die?? Hari2 bile bgn..die hidup lg..bg die..adelah bonus utk die..sbb akan b’tmbhlah bilangan pakar perubatan yg die bole ajar...dan turunkan ilmu2 perubatan..fuh! kuatnye smgt die...aku sndri?? Mmpu ke? Bkn calang2 org bole mmpu ke thp t’tinggi bidang die...tp satu je yg aku tau..cintailah kerja kite..bile kite cinte...mknenye kite akan keje dgn seikhlas hati...huhu...

dr mlm td gak smpi la ke hari ni..aku asek ulang2 lagu Hirai Ken – Hitomi wo to jite..Mi kasik lagu ni Sabtu lps..xtau la..tp aku suke gile melodi lagu nih..huhu...Emmm...spjg hari smlm...sket jek aku msj dgn Mi..Mi ade football match kat Nagaoka..huhu...good luck cyg! Ganbatte! n ade perkara yg sgt m’gembirakan aku lg...best friend aku, Nurrul dh lulus final exam n finally aku dpt la pggl die Dr Nurrul Akmal..wahhh!! alhamdulillah..aku plak yg semangat kan!hehe...i’m really2 proud of u, yg! Hari tu baru jek bincang2 dgn Nurrul..nnt aku nk die la Dr yg check baby aku..hahahahaha..still tooooooo early utk ckp bnde2 tu..tp aku dh t’pkr jauh plak....malunyeeee saye ^_^..ok la kwn2...ngantuk plak dh...sbtu ahad ni..aku byk t’ingat bnde2 lame la...hrp2 la x m’jejaskan pemikiran aku..ape2 pun..aku makin smgt meneruskan usaha aku dlm research aku...msti ade jln penyelesaiannye nnt...bye korg...moge kite sume b’jmpe dgn cinta sejati...

“ Tanpa kehormatan bangsa, tanpa digniti bangsa,
Tidak akan ada kebanggaan berbangsa,
Dan bangsa itu akan lenyap dgn sendirinya....................”

No comments: